Corylus avellana / Hazelaar
Inheems, hij komt al voor in de eerste bossen die zich na de laatste ijstijd ontwikkelen. In ons land is hij in het het westen twijfelachtig autochtoon. Hij is daar veel aangeplant en verjongt zich daar ook. De hazelaar is een lichtminnende struik, maar verdraagt schaduw. In hoge dichte bossen gaat hij achteruit. Veel toegepast als hakhout.
Al vanaf januari rijpen de mannelijke katjes. Door zijn vroege bloei is de hazelaar een belangrijke drachtplant voor vroeg vliegende bijen. De voedzame vruchten worden behalve door de mens, ook door diverse vogels (vlaamse gaai, spechten, boomklever) en knaagdieren (muizen, eekhoorn)gewaardeerd. Vergeten
exemplaren dragen bij aan een snelle verspreiding.
Het hout is taai en wordt veel gebruikt voor vlechtwerk: manden en wanden in oude boerderijen. Het levert tekenhoutskool, wandelstokken en is geschikt voor houtsnijwerk. Corylus maxima (lammertnoot) heeft veel grotere vruchten, is niet inheems. De lammertnoot komt uit Oost-Europa en is sinds 1500 hier aangeplant.
Het blad van de hazelaar heeft een hartvormige voet, is aan beide zijden behaard, heeft een toegespitste top en de grootste breedte ligt boven het midden.
Bloei: 1-3
Hoogte: 4-6 m
Zon: zhs
Bodem: niet te arm, n. te zuur
Extra: geschikt voor hagen en hakhoutbeheer/
Prijs (per 1 ): €2.00
Deze plant is momenteel niet leverbaar. Fotos van deze soort